Top 10 mooiste Morpho vlinder soorten en hun symboliek.

Door Diego Julian februari 01, 2023

morpho didius vlinder

Vlinders staan bekend om hun verbluffende schoonheid en fijnmazige patronen. Het Morpho geslacht van vlinders vormt daarop geen uitzondering. Met hun iriserende blauwe vleugels en opvallende patronen behoren deze vlinders tot de mooiste en boeiendste insecten ter wereld. In dit artikel kijken we naar de top 10 van de mooiste Morpho vlindersoorten, en onderzoeken we waarom ze zo bijzonder worden gevonden.

  1. Morpho didius: Deze soort staat bekend om zijn diepe, iriserende blauwe kleur en grote omvang. Zijn vleugels kunnen tot 20 centimeter lang worden, waardoor het een van de grootste Morpho soorten is. Hij staat ook bekend om zijn opvallende oogvlekken aan de onderkant van zijn vleugels, waarmee hij zich camoufleert voor roofdieren.

  2. Morpho peleides: Deze soort staat bekend om zijn helderblauwe kleur en opvallende zwart-witte markeringen op de randen van zijn vleugels. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en wordt vaak gezien in tropische regenwouden.

  3. Morpho menelaus: Gevonden in het Amazone regenwoud en bekend om zijn levendige blauwe kleur, kan deze vlinder een spanwijdte van maximaal 18 cm hebben. De mannetjes zijn helderder dan de vrouwtjes. Hij staat bekend om zijn opvallende oogvlekken op de bovenkant van zijn vleugels, waarmee hij zich camoufleert voor roofdieren.

  4. Morpho cypris: Deze soort staat bekend om zijn opvallende metaalblauwe kleur en grote afmetingen. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een algemene verschijning in tropische regenwouden.

  5. Morpho helenor: Deze soort staat bekend om zijn heldere blauwe kleur en kenmerkende zwarte en witte markeringen op de randen van zijn vleugels. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een gewone verschijning in tropische regenwouden.

  6. Morpho rhetenor: Deze soort staat bekend om zijn diepblauwe kleur en grote omvang. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een normale verschijning in tropische regenwouden.

  7. Morpho deidamia: Deze soort staat bekend om zijn levendige blauwe kleur en grote afmetingen. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een normale verschijning in tropische regenwouden.

  8. Morpho achilles: Deze soort staat bekend om zijn heldere blauwe kleur en kenmerkende zwarte en witte markeringen op de randen van zijn vleugels. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een normale verschijning in tropische regenwouden.

  9. Morpho godarti: Deze soort staat bekend om zijn diepblauwe kleur en grote omvang. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een algemene verschijning in tropische regenwouden.

  10. Morpho sulkowskii: Deze soort staat bekend om zijn helderblauwe kleur en kenmerkende zwarte en witte markeringen op de randen van zijn vleugels. Hij komt voor in Midden- en Zuid-Amerika en is een veel voorkomende verschijning in tropische regenwouden.

Een van de redenen waarom Morpho vlinders zo mooi worden gevonden is hun iriserende blauwe kleur. Dit is een gevolg van de microscopische schubben op hun vleugels, die het licht zo weerkaatsen en breken dat het blauw lijkt. Deze iriserende blauwe kleur is vooral opvallend als je hem vanuit verschillende hoeken bekijkt, want de kleur lijkt te veranderen en te glinsteren.

Naast hun fysieke schoonheid hebben morpho vlinders in veel culturen ook een grote symbolische betekenis. In veel inheemse culturen van Zuid-Amerika, bijvoorbeeld, gelooft men dat de blauwe kleur van de Morpho vlinder de hemel voorstelt. In andere culturen wordt de vlinder gezien als een symbool van transformatie en wedergeboorte, omdat hij een dramatische metamorfose ondergaat van rups tot volwassene.


Diego Julian
Diego Julian

Auteur
Ook in Blogs

Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!
Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!

Door Nadora Nature april 08, 2023

Helaas worden vlinders vaak verkeerd begrepen en onrechtmatig behandeld, vooral als het gaat om de illegale handel in levende exemplaren. Als een gepassioneerde natuurliefhebber, ben ik fel tegen deze praktijken. In plaats daarvan wil ik overleden vlinders een tweede leven geven door ze te prepareren in lijsten, om zo hun schoonheid te laten zien op een manier die respectvol is voor het dier.

Lees verder

Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.
Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.

Door Nadora Nature april 04, 2023

Geprapreerde vlinders in lijst zijn al eeuwenlang een populaire vorm van decoratie en verzameling. Van kleurrijke tropische vlinders tot de meer ingetogen soorten, er is voor elk wat wils als het gaat om deze prachtige insecten. Maar wat is er zo speciaal aan deze geprapreerde vlinders en waarom is een vlinder in lijst zo gewild?

Lees verder

Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder
Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder

Door Nadora Nature april 03, 2023

De vlinder die zo gevaarlijk is als een hongerige leeuw! Laat me je voorstellen aan de Thaumetopoea processionea vlinder, ook bekend als de eikenprocessierups vlinder of processievlinder!

Lees verder

Niets willen missen?

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws