Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder

Door Nadora Nature april 03, 2023

Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder

De vlinder die zo gevaarlijk is als een hongerige leeuw! Laat me je voorstellen aan de Thaumetopoea processionea vlinder, ook bekend als de eikenprocessierups vlinder of processievlinder!

Dit kleine beestje ziet er misschien schattig uit met zijn pluizige witte haren, maar laat je niet misleiden door zijn uiterlijk. De Thaumetopoea processionea vlinder is eigenlijk een bedreiging die je gezondheid en je omgeving kan schaden.

Waar komt de processierups vlinder voor?

Deze vlinder is een pittig kereltje. Zijn habitat is in eikenbomen, wat betekent dat je ze kunt vinden in parken, tuinen en bossen. Ze komen overal in Europa voor, van Spanje tot Polen en zelfs in het Verenigd Koninkrijk.

Deze vlinders zijn klein maar machtig, met een lengte van slechts 2,5 centimeter. Ze hebben een uniek uiterlijk, met een lichtbruine kleur op hun vleugels en een donkerbruine streep in het midden.

Maar, hier is de kicker - de Thaumetopoea processionea vlinder staat bekend om zijn kenmerkende rupsstadium. Deze rupsen zijn bedekt met kleine haartjes.

Ondanks hun stekelige aard spelen Thaumetopoea processionea vlinders een belangrijke rol in het ecosysteem. Het zijn bestuivers die planten helpen bevruchten en hun voortbestaan verzekeren. Bovendien zijn ze een voedselbron voor vogels en andere dieren.

Wist je dat deze vlinders eigenlijk een processie kunnen vormen, precies zoals hun naam suggereert? Als ze in hun rupsenstadium zijn, bewegen ze samen in een rij, waarbij elke rups de vorige volgt. Het is een prachtig gezicht!

Waarom is deze vlinder zo gevaarlijk?

Ten eerste is de eikenprocessierups vlinder bedekt met kleine haartjes die een giftige stof bevatten die thaumetopoeïne heet. Als deze haartjes in contact komen met je huid, ogen of luchtwegen, kunnen ze een reeks onaangename symptomen veroorzaken, van jeuk en uitslag tot ernstige ademhalingsproblemen.

Maar dat is nog niet alles. Het echte gevaar van de Thaumetopoea processionea vlinder schuilt in zijn larven. Deze kleine rupsen reizen in lange processies, vandaar de naam "processie", en ze zijn bedekt met dezelfde giftige haren als de volwassen vlinder.

Als je toevallig een stoet van deze rupsen tegenkomt, probeer ze dan niet te aaien. Ze zijn niet zo vriendelijk als ze eruit zien. In feite kunnen hun haren ernstige allergische reacties veroorzaken, vooral bij kinderen en huisdieren.

Wat gebeurt er als je in contact komt met de giftige haren van de eikenprocessierups vlinder? Nou, dat is niet zo fijn. Je huid kan jeuken, opzwellen en rood worden, en je ogen kunnen gaan tranen en opzwellen. Als je de haren inademt, kun je last krijgen van hoesten, piepen en ademhalingsmoeilijkheden.

Maar wacht, er is meer! De processievlinder vormt niet alleen een bedreiging voor je gezondheid. Hij kan ook schadelijk zijn voor het milieu. Als deze vlinders hun eitjes op bomen leggen, kunnen de larven de bladeren kaalvreten, waardoor de bomen kwetsbaar worden voor ziekte en dood.

In feite heeft de processievlinder enorme schade veroorzaakt aan bossen en gewassen in Europa en Azië. Daarom wordt hij in veel landen beschouwd als een invasieve soort en wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden door landbouw- en milieu-instanties.

Wat kun je doen om jezelf en je omgeving te beschermen tegen de Thaumetopoea processionea vlinder? Nou, ten eerste, raak hem niet aan! Als je een stoet rupsen ziet, blijf dan uit de buurt en waarschuw de plaatselijke autoriteiten.

Als je toch in contact komt met de haren van de vlinder, was het getroffen gebied dan met water en zeep en zoek zo nodig medische hulp. Niet krabben of wrijven, want dat kan het gif verspreiden en de symptomen verergeren.

Om het milieu te beschermen kun je een aantal dingen doen. Vervoer geen planten of bomen over de grens zonder ze te controleren op eikenprocessierups vlindereieren of larven. Als je in een gebied woont waar de vlinder voorkomt, kun je ook overwegen biologische bestrijdingsmethoden toe te passen, zoals het introduceren van natuurlijke vijanden of bespuiting met een speciale bacterie die de rupsen aanpakt.

Kortom, de eikenprocessierups vlinder ziet er misschien ongevaarlijk uit, maar het is eigenlijk een gevaarlijke plaag die zowel je gezondheid als het milieu kan schaden. Blijf er dus uit de buurt, en als je er toch mee in contact komt, neem dan passende maatregelen om jezelf en je omgeving te beschermen.
Nadora Nature
Nadora Nature

Auteur
Ook in Blogs

Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!
Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!

Door Nadora Nature april 08, 2023

Helaas worden vlinders vaak verkeerd begrepen en onrechtmatig behandeld, vooral als het gaat om de illegale handel in levende exemplaren. Als een gepassioneerde natuurliefhebber, ben ik fel tegen deze praktijken. In plaats daarvan wil ik overleden vlinders een tweede leven geven door ze te prepareren in lijsten, om zo hun schoonheid te laten zien op een manier die respectvol is voor het dier.

Lees verder

Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.
Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.

Door Nadora Nature april 04, 2023

Geprapreerde vlinders in lijst zijn al eeuwenlang een populaire vorm van decoratie en verzameling. Van kleurrijke tropische vlinders tot de meer ingetogen soorten, er is voor elk wat wils als het gaat om deze prachtige insecten. Maar wat is er zo speciaal aan deze geprapreerde vlinders en waarom is een vlinder in lijst zo gewild?

Lees verder

De wondere wereld van het Koolwitje
De wondere wereld van het Koolwitje

Door Nadora Nature april 02, 2023

We gaan op reis om de prachtige wereld van de Pieris vlinder ,oftewel het koolwitje, te verkennen. Dit kleine beestje lijkt misschien een gewoon insect voor sommigen, maar hij is veel meer dan dat. 

Lees verder

Niets willen missen?

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws