10 stappen om een natuurlijk overleden vlinder te prepareren.

Door Nadora Nature maart 11, 2023

Opgezette vlinders en insecten in lijsten. www.nadoranature.com. 10 stappen om een natuurlijk overleden vlinder te prepareren.

Vlinders zijn prachtige dieren waarvan je op vele manieren kunt genieten, onder andere door de kunst van het prepareren en opzetten. Het prepareren en opzetten van een vlinder is een delicaat proces dat geduld, zorg en aandacht voor detail vereist. In dit artikel bekijken we hoe je een natuurlijk overleden vlinder in 10 eenvoudige stappen prepareert en opzet.

Koop een natuurlijk overleden vlinder: Het is belangrijk om alleen vlinders te gebruiken die op natuurlijke wijze zijn gestorven. Haal nooit een nog levende vlinder uit het wild, want dat is illegaal en schadelijk voor de vlinderpopulatie. In plaats daarvan kun je vlinders kopen die ethisch zijn verzameld en geconserveerd.

Maak de vlinder schoon: (Indien de vlinder erg vuil is) Voordat je met het voorbereidingsproces begint, is het belangrijk om de vlinder schoon te maken. Gebruik een zachte borstel en een milde zeep om de vleugels en het lichaam voorzichtig schoon te maken. Zo verwijder je al het vuil dat zich tijdens zijn leven op de vlinder heeft opgehoopt.

Ontspan de vlinder: Om de vlinder voor te bereiden moet hij ontspannen zijn. Dit kan door hem enkele uren of zelfs dagen in een bak met een vochtige doek te leggen. Hierdoor worden de vleugels van de vlinder zachter en is hij gemakkelijker te hanteren.

Speld de vlinder vast: Gebruik een pincet met fijne punten om de vlinder voorzichtig op zijn plaats te houden terwijl je hem vastpint op een schuimplaat. De spelden moeten door de borstkas van de vlinder worden gestoken, waarbij je erop moet letten dat je de vleugels niet beschadigt.

Spreid de vleugels: Zodra de vlinder is vastgespeld, gebruik je een paar vlinderspreidplanken om de vleugels voorzichtig te openen en te positioneren.

Droog de vlinder: Laat de vlinder volledig drogen. Dit kan enkele dagen/weken duren, afhankelijk van de vochtigheid en de temperatuur in uw omgeving.

Breng een evt fixeermiddel aan: Zodra de vlinder droog is, breng je optioneel een fixatief aan op de vleugels om de kleur en vorm van de vlinder te helpen behouden.

Bevestig de vlinder: Gebruik een montagebord om de vlinder op een vitrine, stolp of lijst te bevestigen.

Label de vlinder: Zorg ervoor dat je de vlinder labelt met zijn gewone en wetenschappelijke naam, evenals de locatie waar hij is gevonden.

Stel de vlinder tentoon: Zodra je vlinder is voorbereid en gemonteerd, is hij klaar om te worden tentoongesteld en ervan te genieten. Je kunt ervan genieten in je huis of als je een verzamelaar bent, kan hij aan je verzameling worden toegevoegd.

Zoals je ziet is het prepareren en opzetten van een vlinder een delicaat proces dat geduld en zorg vereist. Niet alleen kan het een prachtige aanvulling zijn op je verzameling of decor, maar het is ook een manier om deze magische wezens te waarderen en te bewaren voor toekomstige generaties. Houd er rekening mee dat het altijd belangrijk is om een vlinder legaal en ethisch te verkrijgen, om de populatie en de natuur niet te schaden.

Natuurlijk, als je het sneller wilt kun je een geprepareerde vlinder uit mijn shop kiezen en bestellen ;-) Ook kan ik voor je op zoek gaan naar de vlinder van je voorkeur.


Nadora Nature
Nadora Nature

Auteur
Ook in Blogs

Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!
Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!

Door Nadora Nature april 08, 2023

Helaas worden vlinders vaak verkeerd begrepen en onrechtmatig behandeld, vooral als het gaat om de illegale handel in levende exemplaren. Als een gepassioneerde natuurliefhebber, ben ik fel tegen deze praktijken. In plaats daarvan wil ik overleden vlinders een tweede leven geven door ze te prepareren in lijsten, om zo hun schoonheid te laten zien op een manier die respectvol is voor het dier.

Lees verder

Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.
Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.

Door Nadora Nature april 04, 2023

Geprapreerde vlinders in lijst zijn al eeuwenlang een populaire vorm van decoratie en verzameling. Van kleurrijke tropische vlinders tot de meer ingetogen soorten, er is voor elk wat wils als het gaat om deze prachtige insecten. Maar wat is er zo speciaal aan deze geprapreerde vlinders en waarom is een vlinder in lijst zo gewild?

Lees verder

Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder
Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder

Door Nadora Nature april 03, 2023

De vlinder die zo gevaarlijk is als een hongerige leeuw! Laat me je voorstellen aan de Thaumetopoea processionea vlinder, ook bekend als de eikenprocessierups vlinder of processievlinder!

Lees verder

Niets willen missen?

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws