Wat eten vlinders en hoe verwerken zij hun voedsel?

Door Nadora Nature maart 27, 2023

Wat eten vlinders en hoe verwerken zij hun voedsel?

Vlinders fladderen en fladderen door de lucht en verspreiden vreugde en verwondering waar ze ook gaan. Maar heb je je ooit de vraag gesteld: wat eten vlinders? Nou, houd je vast, want we gaan een reis rond de wereld maken om het wilde en wonderlijke dieet van vlinders te ontdekken!

Laten we eerst eens praten over hoe vlinders eten. In tegenstelling tot mensen hebben vlinders geen tanden of kaken om op hun voedsel te kauwen. In plaats daarvan gebruiken ze een lange, rietachtige slurf om nectar uit bloemen op te zuigen. De slurf is als een klein drinkrietje dat zich opkrult als het niet wordt gebruikt en zich ontvouwt om diep in de bloemen te reiken om nectar op te zuigen.

Wat eten vlinders?

Vlinders zijn echter niet alleen suikerliefhebbers. Sommige soorten eten ook stuifmeel, boomsap en zelfs rottend fruit. En geloof het of niet, sommige vlinders eten zelfs andere insecten! Maar daar komen we zo op terug. Laten we ons nu concentreren op nectar.

Nectar is een zoete vloeistof die bloemen produceren om bestuivers zoals bijen, vlinders en kolibries aan te trekken. Het is eigenlijk een soort suikerhoudende energiedrank voor insecten. Als een vlinder op een bloem landt, ontvouwt hij zijn slurf en zuigt de nectar op. Maar hier wordt het pas echt interessant: vlinders hebben smaakreceptoren op hun voeten! Dat klopt, ze kunnen de bloem proeven nog voor ze een slokje nectar nemen. Als de bloem niet goed smaakt of al geen nectar meer heeft, gaat de vlinder naar de volgende.

Vlinders hebben een speciale relatie met bloemen. Ze vertrouwen erop voor hun voedsel, en op hun beurt helpen ze de bloemen te bestuiven. Als een vlinder nectar uit een bloem drinkt, neemt hij per ongeluk stuifmeel op zijn lichaam op. Als hij van bloem tot bloem gaat, brengt hij het stuifmeel over en helpt zo de planten te bevruchten. Daarom worden vlinders beschouwd als belangrijke bestuivers, net als bijen en kolibries.

Laten we het nu eens hebben over het leuke en interessante voedsel dat vlinders eten. Wist je dat sommige vlinders tranen uit de ogen van dieren drinken? Het klinkt misschien vies, maar het is eigenlijk best cool. De tranen van dieren bevatten mineralen en zouten die belangrijk zijn voor het dieet van vlinders. En omdat tranen zich meestal in de ooghoeken van dieren bevinden, is het een veilige en gemakkelijke plek voor vlinders om te drinken zonder gepakt te worden door roofdieren.

Een ander interessant feit over vlinders is dat sommige soorten zich voeden met rottend fruit. Dit lijkt misschien een vreemde keuze, maar het is eigenlijk een slimme. Rottend fruit is rijk aan suiker en andere voedingsstoffen die vlinders nodig hebben, en het is meestal gemakkelijker te vinden dan verse bloemen. Bovendien zit rottend fruit vaak vol met microben die belangrijk zijn voor de spijsvertering van vlinders.

Maar misschien is de meest verrassende voedselbron voor vlinders wel andere insecten! Ja, je leest het goed. Sommige vlindersoorten zijn eigenlijk vleeseters en voeden zich met andere insecten zoals bladluizen, mieren en zelfs rupsen. De hooiwagenvlinder is zo'n soort. Zijn larven staan bekend als "mierenleeuwen" omdat ze mieren eten door ze te vangen in zandige kuilen. Als volwassen vlinder voedt hij zich met de honingdauw van bladluizen, een suikerhoudende vloeistof die door de insecten wordt afgescheiden.


Hoe verwerkt het lichaam van een vlinder al dit voedsel?

Nou, het is een beetje een ingewikkeld proces, maar we zullen ons best doen om het in eenvoudige bewoordingen uit te leggen. Als een vlinder nectar drinkt, wordt de vloeistof opgeslagen in zijn krop, een soort klein zakje in zijn spijsverteringsstelsel. 

Hier wordt het interessant. De krop maakt eigenlijk geen deel uit van het spijsverteringsstelsel, maar is eerder een opslagorgaan. Als de vlinder klaar is om zijn voedsel te verteren, brengt hij de nectar van de krop over naar de middendarm, het eerste deel van het spijsverteringsstelsel. In de middendarm breken enzymen en andere verteringssappen de suikers in de nectar af.

Maar dat is nog niet alles. Zoals al eerder beschreven eten vlinders ook andere dingen dan nectar. Sommige vlindersoorten eten rottend fruit, dierlijke mest en zelfs dode dieren! Smerig, toch? Nou, niet voor de vlinder. Vlinders hebben namelijk een speciaal enzym in hun darmen dat eiwitten helpt afbreken, wat essentieel is voor het verteren van dit niet-nectar voedsel.

Als het voedsel in de middendarm is afgebroken, gaat het naar de achterdarm, waar de voedingsstoffen in het lichaam worden opgenomen. In de achterdarm worden ook de afvalstoffen gevormd, die via de anus worden uitgescheiden.

Nu, hier is een leuk feitje. Vlinders poepen niet echt! In plaats daarvan laten ze een vloeibare afvalstof los, "meconium" genaamd, een combinatie van stofwisselingsafval en overgebleven voedseldeeltjes. Meconium komt meestal vrij als de vlinder voor het eerst uit zijn pop komt, en het helpt bij het opruimen van afval dat zich tijdens de popfase heeft opgehoopt.

Kortom, de spijsvertering van vlinders is misschien niet zo complex als de onze, maar het blijft een fascinerend proces. Van de proboscis tot de krop, middendarm, achterdarm en meconium, elk onderdeel van het spijsverteringssysteem van de vlinder speelt een cruciale rol bij het afbreken en opnemen van voedingsstoffen uit hun voedsel. De volgende keer dat je een vlinder nectar uit een bloem ziet nippen, weet je dus precies wat er in zijn kleine lichaam gebeurt. En is hopelijk deze vraag 'wat eten vlinders' beantwoord.
Nadora Nature
Nadora Nature

Auteur
Ook in Blogs

Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!
Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!

Door Nadora Nature april 08, 2023

Helaas worden vlinders vaak verkeerd begrepen en onrechtmatig behandeld, vooral als het gaat om de illegale handel in levende exemplaren. Als een gepassioneerde natuurliefhebber, ben ik fel tegen deze praktijken. In plaats daarvan wil ik overleden vlinders een tweede leven geven door ze te prepareren in lijsten, om zo hun schoonheid te laten zien op een manier die respectvol is voor het dier.

Lees verder

Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.
Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.

Door Nadora Nature april 04, 2023

Geprapreerde vlinders in lijst zijn al eeuwenlang een populaire vorm van decoratie en verzameling. Van kleurrijke tropische vlinders tot de meer ingetogen soorten, er is voor elk wat wils als het gaat om deze prachtige insecten. Maar wat is er zo speciaal aan deze geprapreerde vlinders en waarom is een vlinder in lijst zo gewild?

Lees verder

Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder
Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder

Door Nadora Nature april 03, 2023

De vlinder die zo gevaarlijk is als een hongerige leeuw! Laat me je voorstellen aan de Thaumetopoea processionea vlinder, ook bekend als de eikenprocessierups vlinder of processievlinder!

Lees verder

Niets willen missen?

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws