De top 7 meest zeldzame vlinders in Nederland

Door Nadora Nature maart 25, 2023

De top 7 meest zeldzame vlinders in Nederland

Nederland is een land dat bekend staat om zijn prachtige tulpenvelden en windmolens. Maar wist je dat er ook zeldzame en prachtige vlinders leven? Ik stel je voor aan enkele van de meest zeldzame vlinders in Nederland!

De Grote vuurvlinder
Wetenschappelijke naam: Lycaena dispar

Deze prachtige vlinder is genoemd naar zijn glanzende koperen vleugels. Het heeft een spirituele betekenis van transformatie en groei. Leuk weetje: De Grote vuurvlinder was bijna uitgestorven in Nederland, maar dankzij inspanningen voor natuurbehoud heeft hij de laatste jaren een comeback gemaakt! Hij is te vinden in natte weiden en langs beken.

Heideblauwtje
Wetenschappelijke naam: Plebejus argus

Het heideblauwtje heeft prachtige zilverblauwe vleugels met kleine zwarte stippen. Zijn spirituele betekenis is vrijheid en zelfexpressie. Leuk weetje: De blauwe vlinder heeft een unieke relatie met mieren. Zijn larven produceren een suikerachtige stof waar mieren dol op zijn, en in ruil daarvoor beschermen de mieren de larven tegen roofdieren! Deze vlinder komt voor in droge heidegebieden.

De koninginnenpage
Wetenschappelijke naam: Papilio machaon

De koninginnenpage is een echte schoonheid, met zijn opvallende gele en zwarte vleugels. Zijn spirituele betekenis is een nieuw begin en vreugde. Leuk weetje: De Zwaluwstaartvlinder is een van de grootste vlindersoorten in Europa! Hij komt voor in graslanden, weilanden en bij water.

De Grote Blauwe Vlinder / Tijmblauwtje
Wetenschappelijke naam: Phengaris arion

De Grote Blauwe Vlinder of Tijmblauwtje is een zeldzame en prachtige vlinder met blauwe vleugels en zwarte vlekken. Zijn spirituele betekenis is transformatie en innerlijke groei. Leuk weetje: Deze vlinder heeft een unieke levenscyclus. Hij is afhankelijk van een specifieke soort rode mier om zijn jongen groot te brengen! Hij komt voor in graslanden en krijtrotsen.

Sleutelbloemvlinder of Hertog van Bourgondië
Wetenschappelijke naam: Hamearis lucina

De Sleutelbloemvlinder / Hertog van Bourgondië vlinder is een prachtige vlinder met bruine vleugels en oranje vlekken. Zijn spirituele betekenis is schoonheid en waardering voor het huidige moment. Leuk weetje: Deze vlinder is genoemd naar de Hertog van Bourgondië, die in de 17e eeuw een beschermheer van de natuurwetenschappen was! Hij is te vinden op open plekken in het bos en langs heggen.

De Grote weerschijnvlinder
Wetenschappelijke naam: Apatura iris

De Grote weerschijnvlinder is een prachtige vlinder met paarse vleugels en witte vlekken. Zijn spirituele betekenis is innerlijke kracht en sterkte. Leuk weetje: Deze vlinder staat bekend om zijn territoriaal gedrag. Hij zit vaak op boomstammen om zijn territorium te verdedigen tegen andere vlinders! Hij komt voor in eikenbossen.

Bosparelmoervlinder
Wetenschappelijke naam: Melitaea athalia

De Bosparelmoervlinder is een prachtige vlinder met oranje-bruine vleugels en zwarte vlekken. Zijn spirituele betekenis is evenwicht en harmonie. Leuk weetje: Deze vlinder is een van de zeldzaamste soorten in Nederland, en komt slechts op enkele plaatsen in het land voor! Hij komt voor in droge heidegebieden.

Deze zeldzame vlinders in Nederland zijn echt een lust voor het oog en vormen een belangrijk onderdeel van de Nederlandse natuur. Zorg ervoor dat je ze op de foto zet zodra je er een ziet, want ze zijn een ware herinneringsschat om te koesteren.


Nadora Nature
Nadora Nature

Auteur
Ook in Blogs

Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!
Diervriendelijk opgezette vlinders in lijst. Zo kan het ook!

Door Nadora Nature april 08, 2023

Helaas worden vlinders vaak verkeerd begrepen en onrechtmatig behandeld, vooral als het gaat om de illegale handel in levende exemplaren. Als een gepassioneerde natuurliefhebber, ben ik fel tegen deze praktijken. In plaats daarvan wil ik overleden vlinders een tweede leven geven door ze te prepareren in lijsten, om zo hun schoonheid te laten zien op een manier die respectvol is voor het dier.

Lees verder

Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.
Geprepareerde vlinder in lijst en haar schoonheid.

Door Nadora Nature april 04, 2023

Geprapreerde vlinders in lijst zijn al eeuwenlang een populaire vorm van decoratie en verzameling. Van kleurrijke tropische vlinders tot de meer ingetogen soorten, er is voor elk wat wils als het gaat om deze prachtige insecten. Maar wat is er zo speciaal aan deze geprapreerde vlinders en waarom is een vlinder in lijst zo gewild?

Lees verder

Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder
Het gevaar van de eikenprocessierups vlinder

Door Nadora Nature april 03, 2023

De vlinder die zo gevaarlijk is als een hongerige leeuw! Laat me je voorstellen aan de Thaumetopoea processionea vlinder, ook bekend als de eikenprocessierups vlinder of processievlinder!

Lees verder

Niets willen missen?

Blijf op de hoogte van nieuwkomers, aanbiedingen en nieuws